Aranan göz rengi etiketinden 3 sonuç bulundu.
göz renginin gensel açıklaması

annesi kahverengi, babası ise mavi gözlü bir erkek çocuğun yeşil gözlere sahip olması ihtimali nedir?

Çözülmedi
İzleme 379

  • Göz rengi, gözde ne kadar pigment olduğuna bağlıdır. Çok pigment varsa kahverengi oluşur, biraz pigment varsa yeşil, pigment azsa veya hiç yoksa mavi oluşur. Fakat basitçe anlatmak gerekirse, gözümüzün renkli bölgesi olan irisin iki katmanlı yapısının bununla ilgisi olduğunu söyleyebiliriz. İris içerisindeki arka katmanda her zaman çok miktarda melanin pigmenti vardır. Dolayısıyla gözünüz mavi de olsa, kahverengi de olsa bu bölgedeki pigment miktarı hemen hemen aynıdır. Ön tabakadaki miktar ise, göz rengini belirler. Hatta bu pigmentin yoğunlaştığı ve seyreldiği bölgeler de, bir göz içerisindeki renk farklılıklarını ve desenleri oluşturur. Ön katmanda az pigment varsa (veya neredeyse hiç yoksa), ışık bu katmandan geçerek arka katmana çarpar, büyük oranda soğrulur, bir kısmı yansır. Yansıyan kısım, ön katmandaki bükük kolajen dokusundan geçerek dışarı ulaşır. Bükülmüş kolajen sadece mavi dalga boyunu geçirebildiği için, göz mavi renkte gözükür. Dolayısıyla göz rengini belirleyen unsur, iristeki ön pigment katmanındaki melanin miktarıdır. Kısacası lise biyolojisiyle yani Mendel Genetiği ile açıklamaya çalışırsak %0' dır. Ancak Mendelyen hesaplar bu konuda yanıltıcı olacaktır. Çünkü göz rengi, genlerde bir çok etmene bağlı olarak ifade edilir (enzimler, anahtar-kilit uyumu vs.) . Bu bağlamda yavru bireyin mavi,yeşil,ela göz rengine sahip olması olasıdır.

Göz rengini değiştirmek mümkün mü ?

Göz rengi degisimi

Etiketler : göz rengi iris
Çözüldü
İzleme 2399

  • Göz rengini değiştirmek mümkün olsa da günümüzde çok güvenilir veya yaygınlaşmış yöntemler olmadığını unutmamak gerek. Göz renkleri aşağıdaki şekillerde değiştirilebilir; 1. Geçici olarak göze takılan kozmetik kontak lensler. Bu renkli lensler kullanıcılar tarafından günlük olarak gözlere takılmakta ve çıkartılmaktadır. Lensler ile uyulur, suya girilir veya hijyen kurallarına dikkat edilmez ise kornea tabakasında kalıcı hasarlar oluşabilir. 2. Prostetik irisler. Bu yapay irisler cerrahi olarak renkli iris dokusunun üzerine yerleştirilmektedir. İris dokusu olmayan hastalar için düşünülen bu teknik renk değişimi içinde kullanılmaktadır. Kornea dokusuna ve göz ön kamara açısına yakın durmaları sebebiyle göz tansiyon artışı ve kornea ödemine sebebiyet verebilirler. 3. Lazer ile iris pigmentinin dökülmesi. Koyu gözlerdeki pigmentleri dökerek göz rengini açarlar. Amerikan Stroma medical isimli şirketin üretimi bu cihazlar ile yapılan uygulama sonrası dökülen pigmentler açı tıkanması yaparak göz tansiyon artışı veya göz içi enflamasyon (üveit) oluşturabilir. 4. Kornea dokusuna yapılan tünel içine boya verilmesi. Kısıtlı renk seçeneği var ve kozmetik görünümü çok mükemmel değil.



Kontakt Lens Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Kontakt lens nedir ? Kırma kusuru nedeniyle oluşan optik bozuklukları düzeltmek amacıyla gözün ön yüzeyine (kornea) takılan merceklere verilen genel addır .Optik amaçlar dışında kozmetik ve tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. 15. Yy da Leonardo da Vinci’nin çizimleri ile başlayan kontak le...


İzleme 878